„Finger foods”

Autor: Acasandrei Mihaela Actualizat la 27-05-2016, 6543 vizualizări
„Finger foods”
În jurul vârstei de 8 – 9 luni, sugarii sunt de regulă pregătiți pentru a se autoalimenta. Pentru a facilita acest proces, dar și pentru siguranța micuțului, s-au formulat o serie de recomandări.

O mai bună coordonare și precizie a mișcărilor de prindere a obiectelor, dar și a mișcărilor masticatorii, îi permit micuțului după vârsta de 8 – 9 luni să își administreze singur alimentele de tip „finger foods”. Aceste alimente pot fi apucate cu degetele, au dimensiuni mici și/sau își modifică textura, devenind ușor de mestecat și înghițit, în contact cu saliva.

Datoria părinților constă în oferirea unei game cât mai variate de alimente, corespunzător preparate și sigure pentru consumul sugarului:
  • dimensiunea alimentelor va fi de aproximativ 0,5 cm diametru (de exemplu, mărimea unui bob de mazăre);
  • aceste alimente pot fi: mazărea, morcovul, dovlecelul gătite, avocado, bananele, căpșunile, scrobul din ou preparat dietetic, bucățele de telemea, brânză tofu, pește cu un conținut redus de mercur, chiftele din legume, etc.
  • cireșele și pepenele verde se vor administra doar după îndepărtarea sâmburilor;
  • strugurii se vor oferi sugarului obligatoriu după ce au fost tăiați în jumătate, iar coaja și sâmburii au fost îndepărtați;
  • se va evita administrarea unor bucăți mari și/ sau rotunde de morcov, măr sau țelină, în stare crudă;
  • se vor evita alimentele care predispun sugarul la un risc crescut de înecare/sufocare: popcornul, bomboanele, jeleurile, nucile și arahidele întregi, fructele uscate întregi (stafide) sau bucăți (caise, măr, ananas, smochine uscate), semințele oleaginoase, bucățele din carne, crenvurștii tăiați felii, rondele de morcov, caramelele, unt de arahide, miezul de pâine, biscuiții sau covrigeii din aluat sfărâmicios.

Deși introducerea alimentelor de tip „finger foods” corespunde perioadei de erupție dentară, dentiția nu condiționează consumul acestor alimente. Textura lor foarte ușor crocantă, a căror consistență tinde să se diminueze în contact cu saliva, pot fi procesate mecanic prin strivire cu ajutorul gingiilor și mușchilor masticatori, fără ajutorul dinților.

Includerea alimentelor de tip „finger foods” este extrem de importantă pentru dezvoltarea optimă a musculaturii orale și a funcțiilor motorii, dar și a limbajului.

Prin urmare este esențial ca părinții să depășească pragul psihologic care îi împiedică să administreze astfel de alimente micuților: frica de înecare sau sufocare cu alimente, teama că nu este pregătit pentru această etapă, negarea independenței micuțului frecvent datorată insuficienței timpului, situație frecvent întâlnită la modelul parental autoritar.

Aflați mai multe informații despre influența părinților asupra comportamentului alimentar aici.

Supravegherea atentă a sugarului și asigurarea unei poziții corespunzătoare pentru alimentare, oferirea alimentelor sigure, care nu prezintă risc de înecare și evitarea situațiilor care ar putea să distragă atenția micuțului ar putea reduce anxietatea părinților cu privire la introduceera alimentelor tip „finger foods”.

La fel de importantă precum prevenția înecării sau sufocării cu alimente este gestionarea unor astfel de situații posibil fatale pentru sugar. De aceea este recomandat ca părinții și aparținătorii să fie instruiți în privința acordării primului ajutor. Găsiți mai multe informații aici.
Bibliografie:
The Pediatrician`s Guide to Feeding Babies and Toddlers: Practical Answers to your Questions on Nutrition, Starting Solids, Allergies, Picky Eating, and more / Anthony Porto, Dina Dimaggio
Alte articole:
Satisfăcut de serviciile pediatrului tău?
Recomandă un Medic
Secțiuni:
Îngrijirea copiilor

Totul despre îngrijirea copilului, in fiecare etapa a vieții sale: nou-născut, sugar, copil mic.

Alimentație

Alăptare, diversificare și principii de alimentație corectă a bebelușului și a copilului mic.

Somnul la copii

Despre fazele somnului la bebeluși, necesarul de somn și cum trebuie educat copilul pentru un somn fără probleme.

Dezvoltarea normală a copilului

Această secțiune răspunde la întrebarea: Bebelușul meu este normal din punct de vedere fizic și neurologic?

Educația copiilor

Informatii bazate pe surse oficiale si dovezi stiintifice privind modul in care trebuie sa te comporti cu copilul tau.

Ghiduri

Aici veti gasi o serie de scheme si liste ce contin cele mai importante recomandari privind ingrijirea si educatia copilului.

Afecțiuni întâlnite la copii

Informații complete despre cele mai frecvente boli ale bebelușilor și copiilor mici prezentate pe înțelesul părinților.

Articole recente:
Trimite(Share) pe Facebook
Mergi sus
Trimite linkul pe Whatsapp